Acest site este cofinanţat din Fondul Social European - Investește în oameni! - prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013

Formare profesională în cadrul Studioului Experimental de Opera şi Balet pentru meserii de scenă şi abilităţi de management cultural în domeniul artelor spectacolului.

proiectul

jurnal de proiect

calendar cursuri

centrul de orientare

presa

parteneri /
beneficiari

echipa

galerie imagini

achizitii publice

contact

Reprezentanţi ai Accademiei şi ai Teatrului Scala din Milano în vizită la Bucureşti

 

Marţi, 12 octombrie 2010, Marco Filibeck, light designer la Teatro alla Scala din Milano a fost prezent într-o vizită de studiu la Opera Naţională Bucureşti, însoţit de Umberto Bellodi (reprezentant pe ţară al proiectului studiOpera). Marco Filibeck lucrează la Teatro alla Scala din Milano din 1996, şi, în calitatea sa de realizator lumini şi de light designer, a colaborat cu cei mai mari regizori ai lumii: Giorgio Strehler, Luca Ronconi, Franco Zeffirelli, Pierluigi Pizzi, Robert Carsen, lucrând pentru realizarea unor spectacole de referinţă din istoria Scalei. A colaborat de asemenea cu mari coregrafi, pentru pregătirea spectacolelor de balet prezentate pe scena Scalei. Din 1999 este profesor la Accademia Teatro alla Scala şi la Accademia di Brera din Milano, unde predă iluminotehnică.
În decursul vizitei sale la Opera Naţională Bucureşti a vizionat DVD-uri cu cele mai importante producţii ONB şi a fost informat despre modul de lucru şi posibilităţile tehnice ale ONB, în ceea ce priveşte regia de lumini.
În perioada 20-22 octombrie a.c. au fost prezenţi la Opera Naţională Bucureşti Lavinia Manzin şi Marco Passoti, responsabili ai Centrului de orientare profesională al Accademiei Teatro alla Scala. Au avut loc discuţii despre strategia de înfiinţare în cadrul proiectului studiOpera a unui centru similar şi s-a stabilit un plan de lucru pentru lunile următoare, pentru ca această structură să devină funcţională în martie 2011.
În perioada 25-27 octombrie a.c. au sosit la Bucureşti Daniele Borniquez, responsabil cursuri canto la Accademia Teatro alla Scala, Angelo Sala, şeful atelierelor Ansaldo şi Roberto Paglialunga, şef atelier machiaj la Teatrul Scala din Milano. Aceştia au asistat la repetiţiile programate şi au discutat cu echipa de proiect ONB despre necesităţile de instruire şi îmbunătăţirile ce pot fi aduse prin cursurile viitoare.
Membrii echipei de management ai Accademiei au fost de asemenea prezenţi la Bucureşti în perioada 20-27 octombrie: Nadia Nigris (desk officer), Umberto Bellodi (reprezentant pe ţară), Florence Plouchart-Kohn (manager proiect) şi Dianella Chiodi (manager de proiect adjunct). Au avut loc mai multe întâlniri cu echipa de management ONB şi cu Svasta ICG România, în care s-a stabilit strategia de implementare a activităţilor programate pentru anul al doilea de proiect.
Obiectivul acestor vizite bilaterale de studiu a fost realizarea unei comparaţii între sistemul de instruire din România şi cel din Italia, în domeniul artelor spectacolului. În perioada imediat următoare se va definitiva lista cursurilor care vor fi organizate în cadrul proiectului studiOpera, începând cu luna ianuarie 2011.

Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi http://www.fonduri-ue.ro

Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României