Acest site este cofinanţat din Fondul Social European - Investește în oameni! - prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013

Formare profesională în cadrul Studioului Experimental de Opera şi Balet pentru meserii de scenă şi abilităţi de management cultural în domeniul artelor spectacolului.

proiectul

jurnal de proiect

calendar cursuri

centrul de orientare

presa

parteneri /
beneficiari

echipa

galerie imagini

achizitii publice

contact

CURSURILE DERULATE ÎN LUNA MARTIE

în cadrul proiectului studiOpera

 

Între 21 februarie şi 5 martie, cinci viitori formatori maeştri de balet pentru cursurile de dansator au participat la cursuri de pregătire desfăşurate la Milano, în cadrul Accademiei Teatro alla Scala. Simona Şomăcescu (şef al companiei de balet a ONB şi responsabil balet pentru proiectul studiOpera), Cristina Opincaru (prim-solistă şi maestru de balet al ONB), Florica Stănescu (prim-solistă, maestru de balet al ONB), Camelia Soare (balerin ansamblu, corifeu), Vicenţiu Popescu (balerin ansamblu, corifeu) au urmat la Milano: cursul de perfecţionare în Tehnica dansului clasic, predat de către Frédéric Olivieri, Tatiana Nikonova, Bella Ratchinskaia, Leonid Nikonov, Suki Shorer (American Ballet School), cursul Dans Istoric şi Dans de caracter, predat de Bella Ratchinskaia; cursul de perfecţionare în Repertoriu, respectiv repertoriu clasic - Marius Petipa, predat de Tatiana Nikonova, repertoriu neoclasic - George Balanchine, predat de Nannette Glusack (New York City Ballet), William Forsythe, predat de Aaron Witkin (Director Artistic al Companiei de balet a Operei de Stat din Dresda), repertoriu modern - Angelin Preljocaj şi cursul de Anatomia aplicată dansului, predat de Omar de Bartolomeo (curs teoretic).

În decursul perioadei petrecute la Milano, viitorii formatori au beneficiat de vizite la Scala, unde au avut ocazia să vizioneze: clasa de studii a companiei de balet, predată de Vladimir Derevianko, repetiţia premierei de dans modern "Un altfel de Casanova" (un spectacol creat de Gianluca Schinolla) şi repetiţia de scenă a premierei de operă "Moarte la Veneţia" (compusă de Benjamin Britten).

 

 

 

 

Între 7 şi 12 martie, tot la Milano s-a desfăşurat şi cursul de Tehnică de interpretare vocală, susţinut de trei mari personalităţi ale arte lirice: Renato Bruson, Luciana Serra şi Dante Mazzola.

Asistaţi de aceşti mari artişti, reprezentanţii ONB au avut ocazia să deprindă exerciţii  pentru depăşirea problemelor legate de tehnică vocală (respiraţie şi emisie) şi să lucreze pasaje semnificative din opere scrise în ultimele trei secole. Participanţii la cursuri au fost soliştii vocali şi maeştrii corepetitori care vor deveni formatori Maeştri Studii de Canto pentru Cursuri de Cântăreţ, precum şi alţi solişti ONB, care s-au aflat la Milano într-o vizită de studiu, în cadrul programului de mobilitate între România şi Italia existent în proiect.

La 50 de ani de carieră, Renato Bruson este o personalitate unică în panorama lirică internaţională, datorită longevităţii vocale şi personalităţii artistice puternice. Repertoriul său operistic demonstrează o marcantă caracteristică verdiană, fiind baritonul care a interpretat cel mai mare număr de roluri din opere compuse de Verdi - 24 dintre cele 26 de roluri compuse de Verdi pentru vocea de bariton, un record absolut în istoria teatrului liric. Renato Bruson a fost prezent pe cele mai mari scene lirice ale lumii, printre care Teatrul Scala, Royal Opera House - Covent Garden, Staatsoper Viena, Metropolitan şi a colaborat cu toţi marii dirijori ai vremii: Muti, Abbado, Giulini, Gavazzeni, Kleiber, Sinopoli, Prêtre, Chailly, Chung etc.

La începutul carierei sale, soprana Luciana Serra a cântat cu mare succes în principalele teatre italiene, de la Teatro alla Scala la Teatrul Regio din Torino, de la Teatrul San Carlo din Napoli la Teatrul Fenice din Veneţia, de la Opera din Roma la Teatrul Massimo din Palermo, readucând în atenţia publicului şi a criticii repertoriul de soprană de coloratură şi redescoperind opere de Rossini şi Donizetti. În acelaşi timp şi-a desfăşurat cariera internaţională pe cele mai mari scene ale lumii. A debutat la Covent Garden cu "Les Contes d'Hoffmann" de Offenbach (Domingo - Serra - Cotrubaş - Baltza) şi a colaborat ulterior cu mari dirijori ca Abbado, Prêtre, Accardo, Davis, Levine, Sinopoli.

Dante Mazzola a studiat compoziţie la Conservatorul din Barcelona şi a urmat cursurile secţiei de dirijat orchestră la Conservatorul „G. Verdi" din Milano. Şi-a început cariera ca dirijor pentru pregătirea orchestrală a repertoriului liric la Gran Teatro del Liceu din Barcelona. A colaborat cu TeatroBellini din Catania, Teatro La Fenice din Veneţia, Arena din Verona, Teatro Massimo din Cagliari şi multe altele, iar din anul 1969 este angajat al Teatro alla Scala din Milano. Este dirijor-invitat la Teatro Municipal din Lima, la Megaron din Atena, la Geneva, la Filarmonic Hall din Sankt Petersburg, la Seul Art Center. Timp de mai mulţi ani a participat la Salzburger Festspiele ca apropiat colaborator al lui Riccardo Muti.           

Între 31 martie şi 5 aprilie, Dante Mazzola a susţinut la Bucureşti şi cursul de Repertoriu italian de operă. 

 

 

 

Între 21 şi 27 martie, pregătirea viitorilor formatori Maeştri Studii de Canto pentru Cursuri de Cântăreţ a continuat la Bucureşti prin cursul de Repertoriu italian de operă, predat de Enza Ferrari. Participanţii au avut astfel ocazia să studieze şi să interpreteze pasaje din opere lirice italiene importante, cu accent pe fidelitatea faţă de text, atât din punct de vedere muzical cât şi poetic (o atenţie specială a fost acordată libretului, atât pentru pasajele recitate cât şi pentru arii şi pasaje de grup).

Enza Ferrari a colaborat în ultimii douăzeci de ani la cele mai importante Concursuri Internaţionale de canto: Adria, Siena, Vercelli, Gorizia şi la Concursul Internaţional de Muzică de Cameră din Conegliano Veneto. A predat în numeroase universităţi americane şi a colaborat cu importante teatre italiene cu ocazia festivalurilor de muzică regionale, în special cu Teatro Comunale din Florenţa şi Teatro alla Scala din Milano. Printre colaborările sale din ultimii ani se numără: 1994-1999 - Teatro San Carlo din Lisabona şi Festivalul Internaţional de Muzică din Macao, începând cu anul 2000 - Institutul Chinez de Cultură la Macao pentru producţia sus-numitului Festival, iar începând cu anul 1994 - University for the Performing Arts din Hong Kong.       În primăvara anului 2002 a fost numită de Teatro Real din Madrid ca Reprezentant Italian pentru producţiile din repertoriul italian; din toamna aceluiaşi an predă cursuri de interpretare a repertoriului italian la Lisabona.

 

 

 

 

În datele de 28 şi 29 martie a fost rândul viitorilor formatori pentru management cultural să urmeze la Bucureşti cursul de Comunicare în mediul cultural şi artistic, susţinut de Carmen Ohlmes, care este, din anul 2007, Responsabil Comunicare al Festivalului MITO SettembreMusica din Milano. Cu această ocazie, participanţii la curs au avut ocazia să îşi aprofundeze cunoştinţele despre instrumentele specifice comunicării, elaborarea unui plan de comunicare, folosirea noilor tehnologii pentru promovarea evenimentelor unui teatru liric, legătura între marketing şi cele patru tehnici de promovare (relaţii publice, publicitate, promoţii şi marketing direct) ş.a.

La finalul lunii martie, în zilele de 31 martie şi 1 aprilie, viitorii formatori în management cultural s-au bucurat de prezenţa la Bucureşti a lui Vincenzo De Vivo, care are o impresionantă carieră în domeniul managementului artistic: din anul 1982 ocupă funcţii de conducere şi consultative în diferite Instituţii muzicale europene - director adjunct (Vice Superintendent) la Palau de les Arts din Valencia, director artistic al Teatro dell'Opera din Roma, director artistic al Teatro Comunale din Bologna şi al Cantiere Internazionale d'Arte 
din Montepulciano, consilier artistic al Teatro „CarloFelice" din Genova şi al 
Teatro Comunale din Treviso, consultant pentru activitatea simfonico - vocală a Orchestrei RAI din Roma, asistent al directorului artistic al Teatro „San Carlo" din Napoli, director organizare artistică al Teatro La Fenice di Venezia, consilier administrativ la Accademia Musicale Chigiana din Siena.

La Bucureşti, Vincenzo De Vivo a predat cursul de Managementul maselor artistice, în care a atins subiecte precum programarea artistică, resursele umane, prerogativele artistului şi cerinţele instituţiei şi mecanisme pe piaţa artistică internaţională.

 

 

 

Finalul lunii martie a însemnat şi un curs important pentru departamentul de machiaj. Astfel, în zilele de 31 martie şi 1 aprilie, specialiştii ONB au asistat la Bucureşti la cursul de Tehnici de machiaj predat de Roberto Paglialunga. Cursanţii au avut ocazia să îşi aprofundeze cunoştinţele despre tehnicile de bază ale machiajului de înfrumuseţare, studiul feţei (teoria proporţiilor, studiul ochiului, a gurii, a formei feţei), efectele corectoare şi tehnicile de aplicare, utilizarea culorilor, instrumentele pentru machiajul unui artist şi modalităţile de păstrare.

O continuare a acestui curs a fost modulul prezentat de acelaşi profesor în zilele de 2 şi 3 aprilie, de această dată tema fiind Machiajul de scenă.

 

 

 

 

 

 

Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi http://www.fonduri-ue.ro

Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României