Acest site este cofinanţat din Fondul Social European - Investește în oameni! - prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013

Formare profesională în cadrul Studioului Experimental de Opera şi Balet pentru meserii de scenă şi abilităţi de management cultural în domeniul artelor spectacolului.

proiectul

jurnal de proiect

calendar cursuri

centrul de orientare

presa

parteneri /
beneficiari

echipa

galerie imagini

achizitii publice

contact

Comunicat de presa 01-11-2010 - Vizite de studiu la Milano şi la Bucureşti – etapa a doua a proiectului studiOpera -

Activitatea 2 a proiectului studiOpera, Planificarea activităţii de instruire, include un program de mobilitate între România şi Italia, pentru a putea fi creat un sistem inovativ de instruire în domeniul artelor spectacolului, program elaborat în concordanţă cu priorităţile existente la nivel european. La întâlnirea transnaţională de la Milano de la începutul lunii septembrie, cei trei parteneri au decis că necesităţile privind activitatea de training în domeniul meseriilor de scenă vor fi stabilite după efectuarea unor vizite de studiu ale angajaţilor ONB la Milano, precum și a unor vizite de studiu la București ale responsabililor de cursuri din partea Accademiei Teatrului Scala.
Proiectul studiOpera este implementat pe parcursul a trei ani de către Opera Naţională Bucureşti (ONB) - prin Studioul Experimental de Operă şi Balet “Ludovic Spiess” (SEOB) - în parteneriat cu Accademia Teatro alla Scala din Milano şi SVASTA ICG România și este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 "Investeşte în oameni!".

 

Peste 30 de persoane din echipa tehnică a Operei Naţionale Bucureşti
au participat la vizite de studiu la Teatro alla Scala din Milano

 

În perioada 25 septembrie-3 octombrie 2010 s-a deplasat la Milano o echipă de 15 angajaţi (ateliere croitorie, cizmărie, boiangerie, mode-flori, perucherie, machiaj), însoţiţi de Responsabilul tehnic al proiectului. Echipa a avut posibilitatea, în calitate de observator, să cunoască celebrele ateliere Ansaldo ale Teatrului Scala din Milano şi modul de organizare al acestora, precum şi atelierele Accademiei. De asemenea, echipa a putut urmări lucrul efectiv pentru pregătirea spectacolelor şi repetiţiilor generale programate la Teatro alla Scala în această perioadă: L'Occasione fa il ladro de G. Rossini şi L'Elisir d'Amore de G. Donizetti.

În perioada 11-15 octombrie s-a deplasat la Milano o altă echipă formată din 12 tehnicieni de scenă (maşinişti, butafori, electricieni, tapiţeri, tâmplari, pictori), însoţiţi de Responsabilul tehnic al proiectului. Ei au avut de asemenea posibilitatea să asiste la pregătirile pentru  spectacolul  L'Elisir d'Amore.

În perioada 19-23 octombrie echipa de scenografi ONB, un regizor de scenă şi maestrul de lumini au fost prezenţi la Milano, unde au fost îndrumaţi de Angelo Sala, scenograf şi şeful atelierelor Ansaldo. Echipa a putut participa la repetiţia de lumini pentru spectacolul Carmen la Teatrul Scala şi apoi la reprezentaţia spectacolului L'Elisir d'Amore.

Reprezentanți ai Accademiei și ai Teatrului Scala din Milano
la București

Marți, 12 octombrie 2010, Marco Filibeck, light designer la Teatro alla Scala din Milano a fost prezent într-o vizită de studiu la Opera Națională București, însoțit de Umberto Bellodi. Marco Filibeck lucrează la Teatro alla Scala din Milano din 1996, și în calitatea sa de realizator lumini și apoi de light designer a colaborat cu cei mai mari regizori ai lumii: Giorgio Strehler, Luca Ronconi, Franco Zeffirelli, Pierluigi Pizzi, Robert Carsen, la spectacole de referință din istoria Scalei. A colaborat de asemenea cu cei mai mari coregrafi, la spectacolele de balet prezentate pe scena Scalei. Din 1999 este profesor la Accademia Teatro alla Scala și la Accademia di Brera din Milano, unde predă iluminotehnică.
La Opera Națională București a vizionat DVD-uri cu cele mai importante producții ONB și a fost informat despre modul de lucru și posibilitățile tehnice ale ONB, în ceea ce privește lighting designul.

În perioada 20-22 octombrie a.c. au fost prezenți la Opera Națională București Lavinia Manzin și Marco Passoti, responsabili ai Centrului de orientare profesională al Accademiei Teatro alla Scala. Au avut loc discuții despre strategia de înființare în cadrul proiectului studiOpera a unui Centru similar și s-a stabilit un plan de lucru pentru lunile următoare, în așa fel încât acest Centru să devină funcțional în martie 2011.

În perioada 25-27 octombrie a.c. au fost prezenți la Opera Națională București Daniele Borniquez, responsabil cursuri canto la Accademia Teatro alla Scala, Angelo Sala, șeful atelierelor Ansaldo și Roberto Paglialunga, șef atelier machiaj la Teatrul Scala din Milano. Ei au primit informații despre modul de lucru din instituția noastră, au asistat la repetițiile programate și au discutat cu echipa de proiect ONB despre necesitățile de instruire și îmbunătățirile ce pot fi aduse prin cursurile viitoare.

Membrii echipei de management ai Accademiei au fost de asemenea prezenți la București în perioada 20-27 octombrie: Nadia Nigris, desk officer, Umberto Bellodi, reprezentant pe țară, Florence Plouchart-Kohn, manager proiect și Dianella Chiodi, manager de proiect adjunct. Au avut loc mai multe întâlniri cu echipa de management ONB și Svasta ICG România, în care s-a stabilit strategia de implementare a activităților programate pentru anul al doilea de proiect.

Prin aceste vizite de studiu și prin întâlnirea transnațională care a avut loc s-a urmărit schimbul de experienţă între partenerii proiectului  și  s-a putut face o comparație  între sistemul de instruire din Romania şi cel din Italia, în sfera artelor spectacolului. În perioada imediat următoare se va definitiva lista cursurilor care vor fi organizate în cadrul proiectului studiOpera, începând cu luna ianuarie 2011.

 

Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi http://www.fonduri-ue.ro

Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României