Acest site este cofinanţat din Fondul Social European - Investește în oameni! - prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013

Formare profesională în cadrul Studioului Experimental de Opera şi Balet pentru meserii de scenă şi abilităţi de management cultural în domeniul artelor spectacolului.

proiectul

jurnal de proiect

calendar cursuri

centrul de orientare

presa

parteneri /
beneficiari

echipa

galerie imagini

achizitii publice

contact

Comunicat 13-09-2010 - Întâlnire transnaţională a echipei proiectului studiOpera

În perioada 1-6 septembrie 2010 a avut loc la Milano o întâlnire transnaţională a echipei proiectului studiOpera, implementat pe parcursul a trei ani de către Opera Naţională Bucureşti (ONB) - prin Studioul Experimental de Operă şi Balet “Ludovic Spiess” (SEOB) - în parteneriat cu Accademia Teatro alla Scala din Milano şi SVASTA Consult România. Proiectul este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 "Investeşte în oameni!" şi urmăreşte formarea profesională specifică pentru meserii de scenă şi abilităţi de management cultural în domeniul artelor spectacolului.
Reprezentanţi ai celor trei parteneri au participat la şedinţe zilnice de lucru, care au avut ca scop analiza Raportului final de cercetare (elaborat în urma desfăşurării primei etape a proiectului) şi planificarea activităţii de instruire, ce se va desfăşura în etapa a doua a proiectului. Astfel, va fi elaborat un program de instruire fundamentat pe analiza comparativă a celor două metodologii - românească şi italiană - şi pe trainerii care vor fi instruiţi în cadrul unui program de "formare de formatori". Pentru a pune bazele unui nucleu de training cu o funcţionare permanentă este necesară identificarea şi formarea - în cadrul Operei Naţionale Bucureşti - a unor artişti, tehnicieni, manageri, care vor putea fi implicaţi pe viitor în formarea personalului existent (în etapa a treia a proiectului), în cadrul unui program de mobilitate între România şi Italia. Programul „formare de formatori” va avea loc în perioada ianuarie-iunie 2011, pe domeniile stabilite, în funcţie de necesităţi. Au fost propuse 3 cursuri pentru specializările maestru de canto, maestru de balet şi pianist corepetitor (operă şi balet) şi un curs de management cultural în artele spectacolului. În ceea ce priveşte cursurile tehnice, acestea se vor stabili în urma unor vizite de studiu în Italia, care vor avea loc în următoarele două luni. Astfel, un număr de peste 30 de persoane din echipa tehnică a ONB va avea posibilitatea de a lua contact direct cu modul de lucru al celui mai important teatru de operă din lume, Scala din Milano.  
Responsabilii Imagine şi Comunicare au discutat despre strategia de promovare a proiectului şi au stabilit detalii legate de următoarea conferinţă de presă, care va avea loc la Bucureşti, în cursul lunii noiembrie, la începutul celui de-al doilea an al proiectului. Managerul financiar al echipei ONB a informat partenerii italieni despre ultimele modificări legislative în domeniu, apărute la sfârşitul lunii august, ce au ca efect anumite schimbări în structura bugetului celor trei parteneri.
Vineri, 3 septembrie, echipa ONB a vizitat sala de spectacol, scena, sălile de repetiţie şi atelierele Teatrului Scala din Milano, în cadrul schimburilor de experienţă prevăzute în proiect.
Aceasta a fost prima întâlnire transnaţională de o asemenea amploare, în cadrul căreia
s-au clarificat aspecte legate de toate activităţile în curs ale proiectului studiOpera: activitatea de instruire, activitatea de informare şi publicitate, managementul proiectului.

Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi http://www.fonduri-ue.ro

Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României