Acest site este cofinanţat din Fondul Social European - Investește în oameni! - prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013

Formare profesională în cadrul Studioului Experimental de Opera şi Balet pentru meserii de scenă şi abilităţi de management cultural în domeniul artelor spectacolului.

proiectul

jurnal de proiect

calendar cursuri

centrul de orientare

presa

parteneri /
beneficiari

echipa

galerie imagini

achizitii publice

contact

Comunicat Rotterdam 27-05-2010 - Proiectul studiOpera va fi prezentat la conferinţa internaţională de la Rotterdam

Prima etapă a proiectului studiOpera se apropie de final. Proiectul, implementat pe parcursul a trei ani de către Opera Naţională Bucureşti (ONB) - prin Studioul Experimental de Operă şi Balet “Ludovic Spiess” (SEOB) - în parteneriat cu Accademia Teatro alla Scala din Milano şi SVASTA Consult România, este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 "Investeşte în oameni!" şi urmăreşte formarea profesională specifică pentru meserii de scenă şi abilităţi de management cultural în domeniul artelor spectacolului.

Prima etapă a proiectului studiOpera, numită Analiza nevoilor si Studiu de fezabilitate, prevede într-o primă etapă (noiembrie 2009 - iulie 2010) realizarea unei cercetări ample care implică întregul sistem de formare profesională din România, de la instituţii de învăţământ superior până la actori sociali, cu scopul de a descoperi lacunele şi a identifica nevoile de formare profesională. Astfel, într-o primă fază, desfășurată pe parcursul lunilor noiembrie şi decembrie 2009, s-a realizat o listă generală cu instituţii de spectacole şi de învăţământ superior din România, din care apoi s-a făcut o selecţie, s-au analizat structurile organizatorice ale instituţiilor selectate, a fost stabilit graficul de interviuri şi pe baza organigramelor au fost stabilite persoanele care urmau să fie intervievate.
Faza a doua a însemnat efectuarea interviurilor propriu-zise, în perioada 21 ianuarie – 21 mai 2010, când echipe mixte de cercetători (români şi italieni) au efectuat un total de 100 de interviuri, începând cu persoane din Opera Națională Bucureşti (direcţiunea, şefii tuturor departamentelor artistice, tehnice şi administrative din ONB, preşedintele sindicatului). În Bucureşti s-au mai realizat interviuri la Ministerul Culturii, Universitatea Naţională de Arte, Universitatea Naţională de Muzică, Centrul de Pregătire Profesională în Cultură, Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I. L. Caragiale”, Centrul Naţional al Dansului, Liceul de Coregrafie „Floria Capsali”, UNITER, Teatrul Naţional Bucureşti, CNFPA, Universitatea Media. Alte interviuri au fost realizate la Timişoara (Universitatea de Vest – Facultatea de Muzică, Colegiul Naţional de Artă “Ion Vidu”), Sibiu (Teatrul de Balet), Cluj (Opera Națională Română, Opera Maghiară, Teatrul Naţional, Academia de Muzică "Gheorghe Dima", Universitatea de Artă şi Design, Liceul de Coregrafie şi Artă Dramatică „Octavian Stroia”), Constanţa (Universitatea “Ovidius”, Facultatea de Arte, Liceul de Artă), Iaşi (Opera Naţională Română Iaşi, Universitatea de Arte “George Enescu” - Facultatea de Compoziţie, Muzicologie, Pedagogie Muzicală şi Teatru, Colegiul Naţional de Artă “Octav Bancilă”).
În următoarele două luni se va desfăşura ultima fază a acestei prime etape, în care, pe baza interviurilor, se va realiza un raport care va constitui punctul de plecare al activităţilor următoare, urmând ca în etapa a doua a proiectului să fie stabilite liniile generale de desfăşurare ale cursurilor pilot ce răspund nevoilor categoriilor profesionale vizate de proiect, prin crearea unei echipe de formatori în cadrul Operei Naţionale Bucureşti, printr-un program de schimb între Italia şi România..

Până atunci însă, proiectul studiOpera va fi prezentat participanţilor la conferinţa anuală a asociaţiei internaţionale Opera Europa, care se desfăşoară la Rotterdam (Olanda), în perioada 28 – 30 mai 2010. La această conferinţă vor lua parte teatrele de operă europene, membre ale organizaţiei, statut de care se bucură atât Opera Naţională Bucureşti, cât şi Academia Teatrului la Scala. Proiectul va fi prezentat de Cătălin Ionescu Arbore, director general al Operei Naţionale Bucureşti, Anda Tabacaru Hogea, project manager studiOpera şi Florence Plouchart-Cohn, project manager, din partea Academiei Teatrului la Scala, având astfel oportunitatea de a face cunoscut proiectul tuturor participanţilor la conferinţă, directori generali şi artistici ai teatrelor membre ai asociaţiei Opera Europa, jurnaliştilor şi altor persoane interesate.

Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi http://www.fonduri-ue.ro

Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României