Acest site este cofinanţat din Fondul Social European - Investește în oameni! - prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013

Formare profesională în cadrul Studioului Experimental de Opera şi Balet pentru meserii de scenă şi abilităţi de management cultural în domeniul artelor spectacolului.

proiectul

jurnal de proiect

calendar cursuri

centrul de orientare

presa

parteneri /
beneficiari

echipa

galerie imagini

achizitii publice

contact

Comunicat de presa 28-01-2010 - Opera Naţională Bucureşti a lansat proiectul studiOpera, în parteneriat cu Accademia Teatro alla Scala din Milano şi Svasta Consult România

O “Academie” pentru toate profilurile profesionale din domeniul artelor spectacolului în România! Un centru de perfecţionare pentru artişti, tehnicieni şi manageri după modelul şi în colaborare cu Accademia Teatro alla Scala din Milano!

Joi, 28 ianuarie 2010, în cadrul conferinţei de presă susţinută la Opera Naţională Bucureşti (ONB), a fost prezentat proiectul studiOpera, un program cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, „Investeşte în oameni!“. Proiectul va urmări formarea profesională specifică pentru meserii de scenă şi abilităţi de management cultural în domeniul artelor spectacolului şi va fi implementat pe parcursul a trei ani de către Opera Naţională Bucureşti - prin Studioul Experimental de Operă şi Balet “Ludovic Spiess” (SEOB) - în parteneriat cu Accademia Teatro alla Scala din Milano şi SVASTA Consult România. Proiectul are ca scop înglobarea în sistemul artelor spectacolului din România a celor mai bune competenţe existente în străinătate, printr-o extindere a modelului formativ al Academiei Teatro alla Scala pe teritoriul ţării noastre.

Din partea română au fost prezenţi Cătălin Ionescu Arbore, Director General al Operei Naţionale Bucureşti, Mihai Svasta, Managing Partner SVASTA Consult, Alin Ivan, partener SVASTA Consult şi Anda Tabacaru Hogea, coordonator SEOB şi managerul proiectului studiOpera. Moderatorul întâlnirii a fost Cătălin Ionescu Arbore. Din partea Academiei Teatro alla Scala au participat la conferinţa de presă Directorul General Luisa Vinci şi Directorul Adjunct Nadia Nigris.

În sală au fost prezenţi numeroşi jurnalişti, precum şi coordonatorii principalelor departamente artistice şi tehnice ale ONB. Am fost onoraţi de prezenţa Excelenţei Sale, domnul Mario Cospito, Ambasador al Italiei la Bucureşti.

Cătălin Ionescu Arbore, Director General al ONB, a deschis conferinţa, exprimându-şi satisfacţia lansării proiectului studiOpera: „Sunt bucuros că un proiect de asemenea importanţă pentru instituţiile de spectacol din România se va desfăşura în cadrul Operei Naţionale Bucureşti şi sunt sigur că rezultatele obţinute vor ridica nivelul profesional al angajaţilor ONB”. În continuare a dat citire mesajului de sprijin trimis de Nicholas Payne, directorul asociaţiei Opera Europa, organizaţie internaţională din care fac parte atât ONB, cât şi Academia Teatro alla Scala: „... este binevenit faptul că departamentul de training al celui mai celebru teatru din Italia va lucra îndeaproape cu prima scenă lirică din România. Proiectul este un prim exemplu de beneficii ce pot
deriva dintr-o colaborare mai strânsă a diferitelor instituţii culturale din Europa” - se menţionează în mesaj.

Interesul sistemului teatral românesc faţă de metoda pedagogică a Academiei s-a născut din contactele din ce în ce mai frecvente pe plan internaţional ale acestei instituţii, contacte ce au condus la iniţierea  proiectului studiOpera, ce are ca lider Opera Naţională Bucureşti.

Prezentând profilul profesional al partenerului italian, Luisa Vinci, Director General al Academiei Teatro alla Scala, a subliniat importanţa activităţii de promovare desfaşurată de Academie la nivel internaţional în ultimii trei ani, exemplificată printr-o serie de evenimente, schimburi didactice şi proiecte speciale cu instituţii, teatre şi instituţii academice din lume.

„În toate etapele proiectului, firma SVASTA Consult va pune la dispoziţie experţi în training – specialişti în organizare şi furnizare training – pentru derularea în bune condiţii atât a perioadei de cercetare, cât şi a activităţilor de instruire” a spus Mihai Svasta, Managing Partner în firma SVASTA Consult România, firmă partener în proiectul Operei Naţionale Bucureşti.
.
Proiectul studiOpera prevede într-o primă etapă (noiembrie 2009 - iulie 2010) realizarea unei cercetări ample care implică întregul sistem de formare profesională din România, de la instituţii de învăţământ superior până la actori sociali, cu scopul de a descoperi lacunele şi a identifica nevoile de formare profesională. În a doua etapă (august 2010 – iunie 2011) vor fi stabilite liniile generale de desfăşurare ale cursurilor pilot ce răspund nevoilor categoriilor profesionale vizate de proiect prin crearea unei echipe de formatori în cadrul Operei Naţionale Bucureşti, printr-un program de schimb între Italia şi România. In a treia etapă (iulie 2011 – iunie 2012) se va organiza o selecţie a participanţilor la cursurile oferite nu numai celor care profesează în instituţii de spectacol, dar şi persoanelor externe care doresc să urmeze un drum de formare profesională în domeniul artelor spectacolului.

Proiectul se desfăşoară în cadrul SEOB, studio ce are el însuşi ca scop principal perfecţionarea profesională a tinerilor artişti lirici şi balerini. “Cursurile prevăzute în următoarele etape ale proiectului, vor reprezenta întâlniri unice cu mari personalităţi ale Teatrului La Scala, care le vor marca în mod cert cariera profesională”, a declarat Anda Tabacaru Hogea, manager al proiectului studiOpera.

Specializarea în meseriile de scenă reprezintă o acţiune necesară şi prioritară în procesul de realizare tehnică a spectacolului, iar proiectul poate asigura dezvoltarea şi îmbunătăţirea calităţilor profesionale ale persoanelor implicate, beneficiind de experienţa specialiştilor Teatrului La Scala.

Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi http://www.fonduri-ue.ro

Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României