Acest site este cofinanţat din Fondul Social European - Investește în oameni! - prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013

Formare profesională în cadrul Studioului Experimental de Opera şi Balet pentru meserii de scenă şi abilităţi de management cultural în domeniul artelor spectacolului.

proiectul

jurnal de proiect

calendar cursuri

centrul de orientare

presa

parteneri /
beneficiari

echipa

galerie imagini

achizitii publice

contact

Comunicat de presa - 1-03-2011 - Cursuri cu Luciana Serra şi Renato Bruson în cadrul proiectului studiOpera

Proiectul studiOpera, care are drept scop formarea profesională pentru meserii de scenă şi abilităţi de management cultural în domeniul artelor spectacolului, se află în cea de-a doua etapă de desfăşurare, în care au loc cursurile de formare pentru formatori. Proiectul studiOpera este implementat pe parcursul a trei ani de către Opera Naţională Bucureşti (ONB) - prin Studioul Experimental de Operă şi Balet “Ludovic Spiess” (SEOB) - în parteneriat cu Accademia Teatro alla Scala din Milano şi SVASTA ICG România şi este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 "Investeşte în oameni!".

După primele module programate în luna februarie şi începutul lunii martie pe domeniile canto, balet şi management cultural, în perioada 7-12 martie se va desfăşura la Accademia Teatro alla Scala din Milano modulul de Tehnică vocală şi interpretativă, sub îndrumarea a două mari personalităţi ale artei lirice: soprana Luciana Serra şi baritonul Renato Bruson.
Astfel, în perioada 7-9 martie vor avea loc cursurile susţinute de Luciana Serra, iar în perioada 10-12 martie a.c., cele susţinute de Renato Bruson.
La aceste cursuri vor participa soliştii vocali şi maeştrii corepetitori care vor deveni formatori Maeştri Studii de Canto pentru Cursuri de Cântăreţ, conform standardului ocupaţional. Pe lângă formatorii proiectului studiOpera, de aceste cursuri vor beneficia şi alţi solişti ONB, care se vor afla la Milano într-o vizită de studiu, în cadrul programului de mobilitate între România şi Italia existent în proiect. Încep astfel şi vizitele de studiu pe domeniul artistic, după ce în prima etapă a proiectului peste 30 de persoane din echipa tehnică a Operei Naţionale Bucureşti au participat la vizite de studiu la Teatro alla Scala din Milano.

La începutul carierei sale, soprana Luciana Serra a cântat cu mare succes în principalele teatre italiene, de la Teatro alla Scala la Teatrul Regio din Torino, de la Teatrul San Carlo din Napoli la Teatrul Fenice din Veneţia, de la Opera din Roma la Teatrul Massimo din Palermo, readucând în atenţia publicului şi a criticii repertoriul de soprană de coloratură şi redescoperind opere de Rossini şi Donizetti.
În acelaşi timp şi-a desfăşurat cariera internaţională pe cele mai mari scene ale lumii. A debutat la Covent Garden din Londra cu "Les Contes d'Hoffmann" de Offenbach (Domingo - Serra – Cotrubaş – Baltza) şi a colaborat ulterior cu mari dirijori ca Abbado, Prêtre, Accardo, Davis, Levine, Sinopoli.
În prezent desfăşoară o bogată activitate concertistică, susţine cursuri de măiestrie în toată lumea şi este profesor de tehnică vocală la Accademia Teatro alla Scala din Milano.


La 50 de ani de carieră (începută în 1961, la Spoleto), Renato Bruson este o personalitate unică în panorama lirică internaţională, datorită longevităţii vocale şi personalităţii artistice puternice.
Repertoriul său operistic demonstrează o marcantă caracteristică verdiană, fiind baritonul care a interpretat cel mai mare număr de roluri din opere compuse de Verdi – 24 din cele 26 de roluri compuse de Verdi pentru vocea de bariton, un record absolut în istoria teatrului liric.
Dar activitatea sa teatrală extrem de intensă nu l-a împiedicat să devină un fin interpret de lied, mai ales al celui italian, căruia i-a dedicat numeroase recitaluri şi imprimări discografice în care interpretează compoziţii ale unor autori celebri ai secolului XX, precum Tosti (este considerat cel mai mare interpret al acestuia) şi Pizzetti.
Renato Bruson a fost prezent pe cele mai mari scene lirice ale lumii, printre care Teatrul Scala, Covent Garden, Staatsoper Viena, Metropolitan şi a colaborat cu toţi marii dirijori ai vremii: Muti, Abbado, Giulini, Gavazzeni, Kleiber, Sinopoli, Prêtre, Chailly, Chung etc. Remarcabilă este prezenţa sa în nenumărate producţii audio şi video.
În prezent, Renato Bruson îşi pune excepţionala sa experienţă la dispoziţia unor prestigioase instituţii de învăţământ, precum Accademia Teatro alla Scala, unde îi formează pe tinerii artişti în arta cântului.

Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi http://www.fonduri-ue.ro

Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României