Acest site este cofinanţat din Fondul Social European - Investește în oameni! - prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013

Formare profesională în cadrul Studioului Experimental de Opera şi Balet pentru meserii de scenă şi abilităţi de management cultural în domeniul artelor spectacolului.

proiectul

jurnal de proiect

calendar cursuri

centrul de orientare

presa

parteneri /
beneficiari

echipa

galerie imagini

achizitii publice

contact

Comunicat de presa - 03-02-2011 - Încep cursurile de pregătire a viitorilor formatori din cadrul proiectului studiOpera

Proiectul studiOpera, care are drept scop formarea profesională pentru meserii de scenă şi abilităţi de management cultural în domeniul artelor spectacolului, a ajuns la cea de-a doua etapă de desfăşurare. Proiectul studiOpera este implementat pe parcursul a trei ani de către Opera Naţională Bucureşti (ONB) - prin Studioul Experimental de Operă şi Balet “Ludovic Spiess” (SEOB) - în parteneriat cu Accademia Teatro alla Scala din Milano şi SVASTA ICG România şi este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 "Investeşte în oameni!".

După încheierea primei perioade a proiectului studiOpera - etapă de cercetare la nivel naţional - au fost identificate punctele forte şi cele slabe existente în oferta actuală de formare din România pentru domeniul artelor spectacolului. Analiza efectuată a avut ca obiect atât Opera Naţională Bucureşti, cât şi alte instituţii de spectacol şi de învăţământ specializat din ţară. Raportul cercetării şi un rezumat al acestui raport sunt disponibile pe site-ul www.studiopera.eu, secţiunea Proiectul.

Pornind de la concluziile cercetării, vor demara, în luna februarie, cursurile necesare pregătirii formatorilor, profesionişti din cadrul ONB cu studii superioare, care la rândul lor îi vor instrui pe ceilalţi angajaţi ONB în ultima etapă a proiectului. "Formarea de formatori" va fi realizată cu sprijinul specialiştilor Academiei Teatrului La Scala, într-un program de mobilitate între România şi Italia. În plus, formatorii vor obţine certificatul de absolvire eliberat de CNFPA (Consiliul Naţional de Formare Profesională a Adulţilor) pentru ocupaţia de „formator”.

Beneficiarii cursurilor sunt grupaţi în mai multe categorii, în funcţie de specializarea ce va fi urmată:
-    Solişti vocali şi maeştri corepetitori, care vor deveni formatori Maeştri Studii de Canto pentru Cursuri de Cântăreţ, conform stardardului ocupaţional;
-    Formatori Maeştri de balet pentru cursuri de Dansator;
-    Formatori Tehnicieni pentru cursuri de tehnicieni de scenă şi de atelier (Croitorie, Maestru Lumini, Perucherie - Machiaj);
-    Formatori pentru Management Cultural în artele spectacolului

Primul curs programat este cel de Limbă şi dicţie italiană, care va avea loc în zilele de 7 şi 8 februarie şi va fi susţinut de prof. Maria Caterina Bortoletto.

Începând cu data de 9 februarie se va desfăşura timp de 4 zile cursul de Dramaturgie muzicală, susţinut de prof. Marco Bolognesi Gandini.

În data de 11 februarie va debuta cursul de management cultural în artele spectacolului, cu modulul Principii de programare culturală şi artistică, susţinut de prof. A. M. Grassi, urmând ca în perioada 25-26 februarie să se desfăşoare, în cadrul aceluiași curs, modulul Managementul proiectului şi planul de afaceri, susţinut de prof. L. Aragano şi G. Ciancio.

În perioada 21-28 februarie va avea loc un curs de Tehnici de dans, la Milano, susţinut de mai mulţi profesori: Frédéric Olivieri, Leonid Nikonov, Paolo Podini, Maurizio Vanadia, Bella Ratchinskaia, Emanuela Tagliavia. În cadrul modulului este prevăzută, din 21 până în 26 februarie, asistenţa cursanţilor la montarea spectacolului Theme and Variations de George Balanchine. Tot în cadrul modulului este prevăzută, din data de 28 februarie până în 4 martie, participarea la cursurile susţinute de Suki Schorer, maestru de balet la The School of American Ballet.

Cursurile de „Formare de formatori” vor continua până în luna iunie a acestui an.

Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi http://www.fonduri-ue.ro

Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României